Caritas Sobienie Jeziory

Pomoc Żywnościowa

Parafialny Zespół Caritas przystąpił do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD).

Pomoc ta polega na przekazywaniu paczek żywnościowych osobom, które uzyskały odpowiednie skierowanie do Caritas z Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej

Aby ubiegać się o takie skierowanie, nie można być beneficjentem tego samego programu w GOPSie oraz należy spełniać kryterium dochodowe tj. miesięczny dochód nie przekraczający 1402 zł netto dla osoby samotnej (wraz z zasiłkami i dodatkami) oraz 1056 zł na  osobę we wspólnym gospodarstwie domowym (500 + się nie wlicza).

W celu uzyskania skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  należy udać się do Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej z odcinkiem renty, emerytury bądź zaświadczeniem o dochodach za ostatni miesiąc.

Z naszej parafii już ponad 50 osób skorzystało z tej formy pomocy. Zachęcamy do przekazywania tej informacji innym, szczególnie osobom starszym i samotnym. Jeśli znamy kogoś, kto mógłby kwalifikować się do programu, można zaproponować załatwienie formalności w urzędzie w imieniu seniora. W obecnej sytuacji epidemii wyjście z domu dla takich osób wiąże się z dużym ryzykiem, a dodatkowa żywność na pewno ograniczy ilość wizyt w sklepie...

Nie bądźmy obojętni, pomagajmy!

***

Jałmużna Wielkopostna

Szanowni Państwo jak co roku po każdej Drodze Krzyżowej Parafialny Zespół Caritas organizuje zbiórki do puszek, ofiary z których w całości są przeznaczane na leczenie dzieci z naszej parafii. W związku z wystąpieniem epidemii Covi -19 i ograniczoną możliwością uczestnictwa w nabożeństwach informujemy, że każdy kto chciałby kontynuować to Dzieło Miłosierdzia, może wpłacać ofiary na konto :

CARITAS PRZY PARAFII RZYM. -KAT. PW WSZYSTKICH ŚWIĘTYCH W SOBIENIACH - JEZIORACH

DUŻY RYNEK 1, 08-443 SOBIENIE JEZIORY
28 8003 0003 2002 0000 4007 0001
MAZOVIA BANK SPÓŁDZIELCZY o/ SOBIENIE JEZIORY

TYTUŁEM: JAŁMUŻNA WIELKOPOSTNA

Zachęcamy również do zgłaszania  informacji o osobach starszych i samotnych, które potrzebują pomocy wolontariuszy przy zrobieniu zakupów, czy też załatwieniu innych niezbędnych potrzeb życiowych.

Kontakt tel. 509 035 876 lub 793 796 606

Zdajemy sobie sprawę, że jest to czas niezwykle trudny dla wielu z nas, dlatego prosimy  o nie pozostawanie obojętnym na drugiego człowieka.

***

Kochani serdecznie zachęcamy wszystkich do włączenia się do zbiórki darów dla Misji w Kamerunie.

Potrzebne są: RĘCZNIKI, MYDEŁKA, ŚRODKI HIGIENICZNE SUCHE (np. waciki, płatki kosmetyczne, patyczki, chusteczki itd...), ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE,BANDAŻE,OPATRUNKI JAŁOWE, GAZIKI, PLASTRY,KOCYKI DZIECIĘCE, BUCIKI I ODZIEŻ DZIECIĘCA, MLEKO W PROSZKU, MLEKO W PROSZKU DLA NIEMOWLĄT , KASZKI, KIESIELE, BUDYNIE , ZUPKI W PROSZKU ITP...

Dary można przynosić do salki obok Kościoła w godzinach otwarcia  Kancelarii Parafialnej lub za posrednictwem członków Parafialnego Zespołu Caritas.

15.09.2019

Parafialny Zespół Caritas pragnie podziękować wszystkim, dzięki którym odbył się po raz drugi Parafialny Festyn Rodzinny "Rodzina małą Ojczyzną”

Dziękujemy Proboszczowi Parafii pw Wszystkich Świętych w
Sobieniach -Jeziorach Księdzu Kanonikowi Andrzejowi Jaczewskiemu oraz  wszystkim działającym przy parafii wspólnotom.

Dziękujemy współorganizatorowi imprezy Samorządowi
Województwa Mazowieckiego,
Pani Bożenie Żelazowskiej – Przewodniczącej Komisji Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, władzom Gminy Sobienie-Jeziory Panu Wójtowi Stanisławowi Wirtkowi, Ochotniczej Straży Pożarnej w Sobieniach
Jeziorach i Ochotniczej Straży Pożarnej w Zambrzykowie
, Kierownikowi Ośrodka Zdrowia w Sobieniach - Jeziorach doktorowi Andrzejowi Jelskiemu
oraz wszystkim instytucjom, firmom i osobom indywidualnym , które
wsparły przygotowania naszego pikniku:

Ministerstwo Rodziny Pracy i Polityki Społecznej
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
Międzynarodowa Organizacja Katolicka Pomoc Kościołowi w Potrzebie

Polska Organizacja Turystyczna
Gminna Biblioteka Publiczna w Sobieniach – Jeziorach
Proboszcz Parafii Goźlin ks. Jan Krajewski

Pan Adam Koleśnik właściciel sklepu Lewiatan
Pan Łukasz Pielak właściciel Restauracji Merano w Otwocku
Pan Marcin Szumidło z Sobień- Jezior , producent mięsa i wędlin
Pan Dariusz Żak właściciel strzelnicy sportowej
Pan Wojciech Kasprzak właściciel sklepu ogrodniczego Agrokas w
Sobieniach- Jeziorach
Firma H. & J. Brüggen KG
Firma EHA-POL export- import Sp.J. w Otwocku

Pan Karol Domarecki właściciel Marketu Budowlanego w Sobieniach -
Firma Superdrób z Karczewa
Pani Bogusława Kałęcka właścicielka firmy Bogmar
Pani dr Ewa Jelska

Pani Anna Wesołowska , fotograf, właścicielka sklepu Fides w Sobieniach -Jeziorach.
Pan Jacek Gontarz właściciel firmy Jakpol
Pani Katarzyna Frindt właścicielka Studio Style w Sobieniach -